Leziunile care afectează suprafața ochiului și, în particular, corneea sunt foarte frecvente și, de obicei, se asociază cu inflamație (cu edem, roșeață etc.). Leziunile corneene includ abraziuni, care sunt limitate la suprafața oculară și sunt cauzate de microtraumatisme, chiar banale. În plus, leziunile corneene pot apărea în urma chirurgiei polului ocular anterior.
Disconfort (senzația de corp străin în ochi) sau durere, lăcrimare, frecvent fotofobie și, uneori, vedere neclară.
Tratamentul medicamentos depinde de profunzimea și extensia leziunii și, de obicei, include curățarea acesteia și acoperirea cu un bandaj ocular.
Leziunile care afectează suprafața ochiului și, în special, corneea sunt foarte frecvente. Conform celor mai recente estimări, acestea reprezintă circa 10% din totalul cazurilor de urgențe oftalmologice.
Leziunile corneene sunt urmate, de obicei, de apariția inflamației (cu edem, roșeață etc.). Cele mai frecvente sunt abraziunile corneene, care sunt limitate la suprafața ochiului și sunt cauzate de microtraumatisme, unele chiar banale, precum o unghie care zgârie ochiul sau utilizarea necorespunzătoare a lentilelor de contact. În plus, pot apărea leziuni corneene din cauza operațiilor asupra polului ocular anterior.
O leziune la nivel ocular, oricât de mică, provoacă în general o senzație de disconfort, precum cea dată de prezența unui corp străin în ochi, sau de durere, lăcrimare, adesea fotofobie și, uneori, vedere neclară.
Tratamentul medical depinde de mărimea leziunii corneene și cuprinde trei faze.
- Curățarea: prima intervenție a oftalmologului constă în curățarea leziunii și în eliminarea eventualilor corpi străini sau substanțe cu care ochiul a venit în contact.
- Acoperirea, care are trei obiective:
1. Lubrifierea suprafeței oculare pentru a accelera procesele de reparare a suprafeței oculare;
2. Protejarea zonei lezate de forțele de fricțiune, de factorii iritanți din mediu și prevenirea unei infecții supraadăugate;
3. Facilitarea dezvoltării de țesut nou, sănătos.
Pentru atingerea acestor trei obiective, cea mai eficace soluție este de a utiliza un medicament (în general asociat cu un antibiotic) cu timp îndelungat de remanență pe suprafața oculară și care nu conține conservanți. Cele mai frecvent utilizate forme farmaceutice sunt unguentele și gelurile. Spre deosebire de unguente, care nu sunt foarte confortabile deoarece nu sunt transparente sau sunt prea vâscoase, gelurile nu încețoșează vederea și asigură lubrifierea și hidratarea ochiului.
În cazul leziunilor extinse și/sau adânci, pe lângă tratamentul de mai sus, oftalmologul mai aplică și un pansament ocular pentru 2 – 3 zile, pentru a reduce frecarea cu pleoapa și a facilita procesul vindecării corneene.
SIFI oferă o gamă de produse formulate specific pentru tratamentul medicamentos și pentru tratamentul leziunilor și abraziunilor suprafeței oculare cauzate de traumatisme sau după operații.