Prevenția și depistarea timpurie pot asigura o bună calitate a vederii și, implicit, o mai bună calitate a vieții.
La naștere sau în primele 4 săptămâni
Examenul oftalmologic este absolut necesar în următoarele cazuri:
- copii prematuri, care pot face retinopatie de prematuritate (ROP)
- copii care au membri de familie care suferă de retinobalstom, glaucom congenital, cataractă infantilă, distrofie / degenerescență retiniană sau afecțiuni sistemice asociate cu probleme oculare
- în cazul oricărei opacități a mediilor dioptrice (cornee și cristalin)
- în caz de mișcări ritmice involuntare ale ochilor (nistagmus).
În toate aceste cazuri se recomandă ca prima examinare oculară să fie realizată de un oftalmolog.
Se recomandă o primă examinare oculară pentru a exclude malformațiile și/sau patologiile congenitale. Prima examinare trebuie să include testul reflexului roșu sau testul Bruckner pentru a diagnostica posibile cataracte congenitale; în cazul copiilor născuți la termen, testul poate fi efectuat de către pediatru sau de către medicul de familie.
Se recomandă o examinare cu scopul de a evalua dezvoltarea morfologică și funcțională a ochilor.
Medicul pediatru sau medicul de familie pot verifica dezvoltarea corectă a vederii și convergența oculară dar, ori de câte ori este posibil, se recomandă ca examinarea să fie făcută de către un oftalmolog, ortoptician sau personal specializat în examinarea vizuală la preșcolari, în special în cazul copiilor cu dezvoltare neuropsihică întârziată.
O primă examinare a acuității vizuale se poate realiza la această vârstă, dar numai la copiii cooperanți, o aptitudine care, în general, se dezvoltă în jurul vârstei de doi ani și jumătate – trei ani.
Se recomandă realizarea unui test complet de acuitate vizuală înaintea vârstei de 5 ani sau, cel puțin, în timpul primilor ani de școală, pentru a diagnostica prompt orice problemă de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism) sau tulburări de motilitate oculară. Toți copiii care prezintă semne de dificultate în vedere sau de stres ocular trebuie examinați cât mai repede posibil de un oftalmolog.
SIFI oferă o gamă de suplimente alimentare formulate specific pentru a asigura un aport adecvat dezvoltării normale a ochilor și a vederii.
Dacă nu există simptome de afecțiuni oculare o examinare o dată la 5 ani ar trebui să fie suficientă.
La persoanele sănătoase o examinare o dată la 2 – 3 ani ar trebui să fie suficientă; în cadrul acestor examinări oftalmologul va căuta, în jurul vârstei de 45 de ani, semnele apariției prezbiopiei fiziologice.
La pacienții cu miopie, care poate cauza fenomene degenerative ale retinei, se recomandă examinări mai frecvente.
După vârsta de 50 de ani se recomandă cel puțin o examinare pe an, incluzând tonometrie și examinarea papilei, pentru a detecta debutul precoce al glaucomului, o afecțiune debilitantă severă care poate rămâne asimptomatică până după afectarea iremediabilă a vederii.
Trebuie acordată o atenție specială persoanelor cu hipertensiune arterială, dislipidemie sau diabet zaharat. În aceste cazuri, examinările trebuie să fie mai frecvente pentru a detecta din timp orice degenerare retiniană și/sau vitreană și, în particular, retinopatia diabetică.
La această grupă de vârstă este importantă, în absența simptomelor, examinarea fundului de ochi, pentru a diagnostica încă din primele stadii apariția degenerescenței maculare legate de vârstă (DMLV).
La această grupă de vârstă examinările ar trebui să fie anuale sau mai frecvente, în funcție de sfatul oftalmologului care va da indicații specific în fiecare caz. Scopul trebuie să fie cel de a diagnostica precoce și de a trata oricare dintre patologiile care apar cel mai frecvent la persoanele de peste 65 de ani: cataractă, DMLV, glaucom, degenerare vitreană , sindrom de ochi uscat și multe altele.
Din fericire, în prezent, datorită contribuției specialiștilor, multe afecțiuni oculare pot fi prevenite și tratate, asigurând o bună calitate a vederii – o condiție esențială pentru o viață activă și dinamică.
SIFI oferă o gamă de suplimente alimentare formulate specific pentru a asigura un aport optim pentru menținerea sănătății oculare în toate etapele vieții.