ReacÈ›ii ale sistemului imun cauzate de substanÈ›e străine (antigeni) cu care ochiul a fost deja în contact È™i la care, prin urmare, este deja ”sensibilizat”.
Cele mai frecvente simptome sunt: prurit, hiperemie (roÈ™eață), lăcrimare, edem palpebral (umflarea pleoapelor). În cazuri severe (cheratoconjunctivită) apar, de asemenea, È™i fotofobie (sensibilitate oculară la lumină) È™i secreÈ›ii filamentoase È™i vâscoase.
Tratamentul implică îndepărtarea alergenului cauzator È™i utilizarea de lacrimi artificiale, decongestionante, stabilizatori de membrană, antihistaminice sau, în cazurile mai severe, antiinflamatoare, în special corticosteroizi.
Utilizarea de vaccinuri antialergice poate fi luată în considerare în cazul alergiilor oculare recurente asociate cu astm È™i rinită.
Alergiile oculare: reacÈ›ii ale sistemului imun cauzate de substanÈ›e străine (antigeni) cu care ochiul a fost deja în contact È™i la care, prin urmare, este deja ”sensibilizat”.
Când ochii sunt expuÈ™i la alergeni, se produc anticorpi. Dacă alergenii vin din nou în contact cu anticorpii prezenÈ›i în conjunctivă se produce o reacÈ›ie alergică în cursul căreia se eliberează din celule substanÈ›e inflamatoare (precum histaminele), cauzând simptome de conjunctivită alergică.
Cea mai frecvent întâlnită alergie oculară este cea sezonieră È™i perenă, care afectează tinerii È™i adulÈ›ii de toate vârstele. Forma sezonieră se asociază, de obicei, cu rinită È™i se caracterizează, în perioada în care alergenii care sensibilizează subiectul sunt prezenÈ›i în mediul înconjurător, simptome tipice care includ: prurit, hiperemie (roÈ™eață), lăcrimare, edem palpebral moderat (umflarea pleoapelor). În cazul unor alergeni fără particularități sezoniere (precum epitelii animale sau unele mucegaiuri) apare conjunctivita sezonieră, dar ca o formă de scurtă durată. Conjunctivita este considerată a fi perenă dacă simptomele persistă sau sunt cronice. În cazuri rare există È™i implicare corneeană: aceste forme se numesc ”cheratoconjunctivite” È™i se caracterizează È™i prin fotofobie (sensibilitate oculară la lumină) È™i secreÈ›ii filamentoase È™i vâscoase.
Cele mai frecvente simptome sunt: prurit, hiperemie (roÈ™eață), lăcrimare, edem palpebral (umflarea pleoapelor). În cazuri severe (cheratoconjunctivită) apar, de asemenea, È™i fotofobie (sensibilitate ocular la lumină) È™i secreÈ›ii filamentoase È™i vâscoase.
Primul pas este eliminarea alergenului cauzator.
Tratamentul de bază al tuturor formelor de conjunctivită alergică implică utilizarea de lacrimi artificiale, decongestionante, stabilizatori de membrană, antihistaminice sau, în cazurile mai severe, antiinflamatoare, în special corticosteroizi.
Utilizarea de vaccinuri antialergice poate fi luată în considerare în cazul alergiilor oculare recurente asociate cu astm È™i rinită.